Subsidie voor de bbl moet meeademen

Het budget van de subsidieregeling Praktijkleren moet meeademen met het totale aantal bbl-studenten. Dat vindt Jos Kleiboer, directeur Beleid bij Koninklijke Metaalunie. De overheid die de subsidie verstrekt heeft er tenslotte zelf de grootste baat bij.

Koninklijke Metaalunie is met meer dan 14 duizend leden de grootste ondernemersorganisatie voor het mkb in de metaal. Omdat alle producten door vakmensen worden gemaakt, is de sector sterk afhankelijk van vakmannen en –vrouwen.

Lastig om vakmensen te vinden

“Onze grootste zorg is al sinds jaar en dag het krijgen van voldoende en goed opgeleide vakmensen”, zegt Kleiboer. “Zeker als de arbeidsmarkt krap is, is het lastig om die te vinden. Daarom verwelkomen we ook zijinstromers en bijvoorbeeld statushouders. Ben je technisch geïnteresseerd en heb je de capaciteit om technische vaardigheden op te pakken, dan maken we graag gebruik van je diensten.”

“Leren op de werkplek is in onze sector ontzettend belangrijk”, weet Kleiboer. “Natuurlijk kun je ook in een schoolse situatie veel leren, maar het industriële maakproces en de machines zijn zo ingewikkeld dat scholen niet snel de mogelijkheid hebben om studenten in een goede praktijkomgeving op te leiden. Daarom nemen we voortdurend bbl’ers in dienst, of het nu crisis is of een periode van hoogconjunctuur.”

Overheid is de grootste spekkoper

In 2019 onderzoekt SEO Economisch Onderzoek de kosten en baten van de bbl. Het rapport ‘De maatschappelijke kosten en baten van de beroepsbegeleidende leerweg’ laat zien dat scholing van mbo’ers de investering meer dan waard is. Kleiboer: “SEO maakt goed onderbouwd duidelijk dat de bbl alleen maar winnaars kent: werkgevers, studenten en de overheid, waarbij de overheid zelfs de grootste spekkoper is, omdat daar de grootste opbrengsten terechtkomen.”

“Praktijkleren kost veel tijd en dus geld. De overheid mag dan ook best iets tegenover de enorme inzet van werkgevers zetten, zoals de subsidieregeling Praktijkleren. Maar door een combinatie van factoren dreigt die regeling aan haar eigen succes ten onder te gaan. Ten eerste zien ook andere sectoren de voordelen van leren op de werkvloer. Daardoor neemt het aantal bblstudenten toe.”

Benut de kracht van praktijkleren

“Ten tweede stelt de overheid jaarlijks een vast budget beschikbaar”, vervolgt Kleiboer. “Per saldo ontvangen erkende leerbedrijven dus een lager subsidiebedrag. Zo werd de subsidie voor het studiejaar 2018-2019 bijgesteld van € 2.700 naar circa € 2.200. Het onderzoek van SEO toont aan dat we het systeem van praktijkleren moeten omarmen. Dus ga er niet op korten. Maak er gebruik van en benut die kracht!”