“Ik ben heel erg blij en ook verrast dat, drie jaar nadat koning Willem-Alexander het mbo-jaar opende bij ROC Tilburg, het mbo nu koningin Máxima mag ontvangen.” Dat zegt Annemarie Moons, bestuursvoorzitter bij Yuverta, gastschool namens alle mbo’s. Hoe ziet de Nationale Opening eruit en waarom is het thema ‘Ondernemen naar een betere toekomst’ het mbo op het lijf geschreven?

Voor de vierde maal gaat het nieuwe mbo-jaar van start met een Nationale Opening, ditmaal op 3 september bij Yuverta in Houten. Geholpen door studenten en docenten van mbo-scholen uit het hele land biedt de MBO Raad onder de vlag van Dit is mbo een gevarieerd programma, dat onder leiding van docent en presentator Karim Amghar het megabelangrijke onderwijs landelijk in de schijnwerpers zet.

Mbo als basis van de Nederlandse samenleving

“Het mbo krijgt zo de belangstelling die het verdient”, meent Annemarie. “Met de Nationale Opening markeren we de start van het nieuwe studiejaar en laten we bovendien zien hoe belangrijk het mbo is voor de arbeidsmarkt en de samenleving.”

Koningin Máxima zal met een speciale openingsspeech alle studenten, docenten, bestuurders en medewerkers toespreken. “De aanwezigheid van de koningin is een mooie erkenning dat het mbo de basis vormt van de Nederlandse samenleving. Ook het thema, dat draait om ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie, past ontzettend goed bij het mbo. Ik zou zeggen: één en één is drie.”

Oplossingen in groen en blauw

Vanaf dit schooljaar gaan Wellantcollege, CITAVERDE College en Helicon Opleidingen samen door het leven als Yuverta. Ondernemen naar een betere toekomst’ is een school als Yuverta op het lijf geschreven. Annemarie: “Voor koningin Máxima staan de genoemde onderwerpen sowieso al op de agenda. Wij passen daar als school heel goed bij. Wellantcollege was zelfs het meest duurzame mbo van 2020.”

Yuverta combineert duurzaamheid met alles wat met groen en blauw heeft te maken. “Dat staat in deze tijd op alle maatschappelijke agenda’s. Het is ook maatschappelijk relevant. Als in de Biesbosch het water hoog staat, dan maakt het heel erg uit met welke begroeiing je daar te maken hebt. Een bepaald soort begroeiing kan de watersnelheid vertragen, waardoor je minder snel een overstroming krijgt.”

Studenten soms naar het buitenland

In Dordrecht werkt Yuverta al samen met de gemeente en het waterschap. “We hebben afgesproken om meer studenten op te leiden die daar uiteindelijk kunnen gaan werken. Het waterschap zal innovaties op school uitleggen en soms zullen onze studenten in het buitenland hun licht mogen opsteken. Omdat innovaties zo hard gaan, zijn die bij de bedrijven te vinden. Dus daarin gaan we investeren.”

Directievoorzitter van SBB Hannie Vlug, die ook uitkijkt naar de Nationale Opening van het mbo-jaar, is onder de indruk van de aanpak van Yuverta. “Als SBB zijn we ontzettend blij met duurzame initiatieven zoals in Dordrecht, waarbij de school samen met bedrijven en overheden kijkt waar belangrijke mogelijkheden liggen voor studenten.”

Waardevolle stages en leerbanen

Hannie voorziet interessante en waardevolle stages en leerbanen. “Duurzaamheid is misschien wel het allerbelangrijkste onderwerp op de hedendaagse agenda’s. Als ik zie hoe Yuverta werk maakt van groene oplossingen voor blauwe problematiek en tegelijk studenten in de gelegenheid stelt daarmee een toekomst op te bouwen, kan ik alleen maar zeggen: petje af!”

“Denkend aan het coronavirus wordt het best een spannend jaar”, besluit Annemarie. “Hoe dan ook: als je bij Yuverta studeert, dan zit je middenin een maatschappelijke context waarin we, naast aandacht voor de student, nature-based solutions centraal stellen. Dat is leuk, want het betekent dat je iets waardevols doet. Daarover kun je vervolgens weer anderen vertellen of je gaat ermee in de praktijk aan de slag.”

De bijeenkomst meebeleven?

Wilt u de feestelijke bijeenkomst op vrijdag 3 september van 11.30 tot 12.30 uur meebeleven? Meld u aan om online mee te kijken via ditismbo.nl of kijk later terug op youtube.com/ditismbo.