Taart voor iedereen bij Noordwest Ziekenhuisgroep

Noordwest Ziekenhuisgroep
“Iedereen die we konden vinden heeft taart gehad”, zegt praktijkopleider Tanja van Kleef van Noordwest Ziekenhuisgroep uit Alkmaar en Den Helder, het beste leerbedrijf van Nederland in 2018. Hoe kijken Tanja en haar collega’s terug op de verkiezing en het ambassadeursgala mbo op 20 november in Apeldoorn?

Noordwest Ziekenhuisgroep is erkend leerbedrijf in de sector Zorg, welzijn en sport en mag zich een jaar lang het beste leerbedrijf van Nederland noemen. De jury waardeerde bij het winnende leerbedrijf met name de unieke samenwerking met het onderwijs, waarbij docenten van het Nova College op de Noordwest Academie de theorielessen verzorgen.

Honderd aankomende mbo-verpleegkundigen per jaar

“Van alle erkende leerbedrijven die ik adviseer over mogelijkheden om de kwaliteit van praktijkleren verder te verhogen, hoef ik hier het minste te doen”, lacht Marion Sprenkeling, adviseur praktijkleren bij SBB. “De docenten, praktijkopleiders en werkbegeleiders weten heel goed hoe ze de circa honderd aankomende mbo-verpleegkundigen per jaar moeten begeleiden. Ik hoef bij wijze van spreken alleen de thermometer erin te steken.”

Kwaliteitsgesprekken

“Maar we blijven nieuwsgierig naar methoden om ons werk nog beter te doen”, vult praktijkopleider Mandy Leegwater aan. “Een wens voor de toekomst zijn kwaliteitsgesprekken over bijvoorbeeld bijzondere doelgroepen, keuzedelen en de aansluiting op het hbo. Verder werken Marion en haar collega’s van SBB samen met ons Stagebureau, zodat ze hun werk per kwalificatie kunnen afstemmen met de juiste contactpersonen in andere sectoren, zoals Zakelijke dienstverlening en veiligheid en Laboratoriumtechniek.”

Hier doen we het voor

Voorafgaand aan de prijsuitreiking door minister Ingrid van Engelshoven van OCW maakte Tanja met alle genomineerden in een discobus een rit door de stad. “Vooral de dynamiek tussen de studenten die streden om de titel landelijk ambassadeur mbo was heel leuk. De band die ze in een jaar met elkaar hadden opgebouwd máákte het feestje. Dan weet je: hier doen we het voor. In de volle bus waarmee we van Alkmaar naar Apeldoorn kwamen was het trouwens ook zeer gezellig.”

Diamant op de kroon

“Door te leren in de praktijk werkt de student niet alleen met puzzelstukjes – de kennis, vaardigheden en attitude die passen bij het beroep – maar ziet hij de gehele puzzel in één keer”, reageerde Tanja direct na de prijsuitreiking. “Als een student op school leert bloeddruk te meten, dan kan hij dat meteen in de praktijk oefenen. Dat is onze kracht. We vonden het al een kroon op ons werk om provincie- en sectorwinnaar te zijn. Dat we de beste van Nederland zijn is een diamant op die kroon, wow!”

Helderse Courant

De titel beste leerbedrijf van Nederland leidt in het algemeen tot veel pr. Tanja en Mandy zijn vooral trots op het twee pagina’s tellende artikel ‘Noordwest is de beste in opleiden’ in de Helderse Courant. Verder ontvingen ze veel e-mails, berichten via de sociale media en persoonlijke felicitaties. Mandy: “Deze prijs is niet alleen onze verdienste. We hebben dit resultaat met elkaar neergezet, met collega’s in het ziekenhuis in diverse specialisaties, docenten op de Noordwest Academie, enzovoorts.”

Mooi compliment

“Het is jammer dat we volgens de criteria van de verkiezing nu drie jaar niet mogen meedoen, en we onze titel dus niet kunnen verdedigen”, vindt Tanja. “Maar andere erkende leerbedrijven raad ik van harte aan om deel te nemen. Door de ogen van de jury die met je meespieken, krijg je een goed beeld van je eigen organisatie en hoor je waarom andere bedrijven het zo goed doen – waarvan je dan weer leert. Voor ons was de prijs bovenal een mooi compliment voor wat we 24/7 met elkaar doen.”


Verkiezing 2019

Voor de 500.000 mbo-studenten in ons land is het leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van OCW al in 1996 de verkiezing beste leerbedrijf ingesteld. Sinds 2009 krijgt ook de beste praktijkopleider een prijs. Tot en met 30 april 2019 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen.