SBB trekt het land in voor leerbanen

25000
Het aantal vacatures in Nederland groeit hard. In veel sectoren zijn bedrijven op zoek naar meer vakmensen. Vooral in de techniek, de bouw en de zorg zijn gemotiveerde studenten niet aan te slepen. Stagemarkt.nl telt circa 25.000 openstaande leerbanen. SBB heeft de handschoen opgepakt en is druk aan de slag om al die leerbanen aan de man te brengen.

Om de leerbanen aan de man te brengen startte SBB met een landelijke mediacampagne op radio en sociale media. Iedereen die belangstelling heeft voor leren in de praktijk wordt opgeroepen om een leerbaan te vinden via Stagemarkt.nl. Scholen en bedrijven slagen er goed in om studenten bij passende leerbedrijven te matchen, maar door het grote aanbod doen we nog een extra inspanning om ook de leerbanen die nu nog openstaan te vervullen.

Beschikbaarheid updaten

Daarnaast trekken we letterlijk het land in. Adviseurs praktijkleren van SBB gaan in de week van 12 tot en met 16 juni op bezoek bij bedrijven om samen de beschikbaarheid van stages en leerbanen te updaten. Dit alles om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.

Aantrekkende economie

In de afgelopen crisisjaren heeft de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) flink moeten inboeten. Van 167.000 leerbanen in 2009 waren er in 2015 nog maar 96.000 over. Door de aantrekkende economie stijgt het aantal leerbanen nu weer. Daardoor staan er nu 25.000 leerbanen open.

Vakmensen vroeg in huis halen

Leren in de praktijk wint dus weer aan populariteit. Dat is niet vreemd. Het kost immers tijd om échte vakmensen op te leiden. Door die vroeg in huis te halen, hebben bedrijven invloed op wát ze leren en kunnen ze meteen in de praktijk worden ingezet.