SBB introduceert mbo-certificatenloket voor scholen

Technisch-Oogheelkundig-Assistent
Online dienstverlening, telefonische dienstverlening en advies op maat voor alles wat met mbo-certificaten heeft te maken – dat is de unieke meerwaarde van het mbo-certificatenloket dat SBB voor scholen ontwikkelde. 10 september ging het loket van start.

Digitalisering en demografische ontwikkelingen hebben grote invloed op de arbeidsmarkt. De veranderingen vragen om een bredere inzetbaarheid of juist een meer specifieke toerusting van medewerkers. Een leven lang ontwikkelen is daarom cruciaal. Het mbo speelt daarin een belangrijke rol.

Antwoord op een scholingsvraag

Werkenden en werkzoekenden in het niet-bekostigd onderwijs kunnen een arbeidsrelevant keuzedeel volgen en met een mbo-certificaat afronden. Dit zijn kleine beroepsgerichte onderdelen, waarmee antwoord wordt gegeven op een scholingsvraag in een regio of sector. Op voorstel van SBB, dus onderwijs en bedrijfsleven samen, verbindt de minister van OCW aan steeds meer keuzedelen een mbo-certificaat. Het resultaat wordt opgenomen in het diplomaregister.

Voorbeelden

Met het keuzedeel Digitaal produceren 3D-object realiseert de beginnend beroepsbeoefenaar bijvoorbeeld 3D-objecten door middel van digitale aansturing. Met Warmtepompen en warmteterugwinningsinstallaties leert hij of zij inspecties uit te voeren, temperatuurverschillen in koude- en klimaatsystemen te herkennen en daarover advies uit te brengen. En met Zorg en technologie leert hij of zij te werken met nieuwe technologische hulpmiddelen.

Online dienstverlening

De online dienstverlening van het mbo-certificatenloket bestaat uit een pagina met veelgestelde vragen, gesegmenteerd en met goede zoekfunctie. Verder heeft de bezoeker de mogelijkheid om zelf mbo-certificaten voor te stellen voor bestaande of nieuwe keuzedelen. Tot slot vindt hij er een overzicht van alle beschikbare keuzedelen en mbo-certificaten.

Telefonische dienstverlening en advies op maat

De telefonische dienstverlening vindt plaats door de servicedesk van SBB, waar de medewerkers vragen beantwoorden. Voor meer specifieke vragen en advies op maat biedt het mbo-certificatenloket de mogelijkheid om eenvoudig een afspraak te maken met een adviseur van SBB.
 

Naar het mbo-certificatenloket