Praxis en SBB staan voor professionele praktijkopleiding mbo-studenten

Praxis en SBB gaan een samenwerking aan om nóg betere praktijkopleidingen te realiseren voor aankomende vakmensen in het beroepsonderwijs. Door de samenwerking kan de organisatie van stages en leerbanen verder worden geprofessionaliseerd. Dat biedt voordelen voor beide partijen, en natuurlijk voor de studenten die via Praxis de arbeidsmarkt betreden.

Praxis is een van de grootste doe-het-zelfketens van Nederland en beschikt over 147 winkels. In alle Praxiswinkels lopen mbo-studenten stage of werken ze in een leerbaan. Zo worden deze studenten in de praktijk geschoold. Die opleiding op de werkvloer verbetert door de samenwerking. Ook worden afspraken gemaakt over het erkennen van filialen van Praxis. Die erkenningen bepalen voor welke studies een winkel studenten mag opleiden.

Ambitie

De winkelketen begeleidt vooral studenten in de richting van retail en logistiek. In beide sectoren is door de aantrekkende economie een toegenomen vraag naar goed personeel. Vooral met opleidingen tot eerste verkoper, manager retail of logistiek medewerker zijn de baankansen voor studenten goed. Tina Boes, manager sectorunit Handel van SBB: "We zien de afgelopen tijd dat er een enorme behoefte is op de arbeidsmarkt aan mbo-gediplomeerden. Door samenwerkingsovereenkomsten te sluiten met grote leerbedrijven zoals Praxis leveren we samen een bijdrage aan de instroom en de kwaliteit van de vakmensen van de toekomst. Het is goed om te zien dat Praxis de ambitie heeft om, samen met het onderwijs, vakmensen op te leiden."

Samenwerking

In de afgelopen twee jaar hebben 918 studenten een stage of leerbaan doorlopen bij Praxis. 633 studenten liepen stage in de bol en 295 volgden een bbl-traject. Melithsa Demmers, HR-directeur Praxis: "Wij vinden het investeren in talent vanzelfsprekend en doen dat ook al jaren. Door ervaring in de winkel op te doen kunnen studenten hun vakkennis in de praktijk brengen en leren zij veel over retail en logistiek. Voor Praxis geldt dat zij daarmee ook in de toekomst haar klanten optimaal van dienst kan zijn. Met deze nieuwe samenwerking brengen wij de stages en leerbanen die wij aanbieden naar een volgend niveau."

Praktijkverklaring

In de overeenkomst worden ook afspraken opgenomen over leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze leerlingen, die van het voortgezet speciaal onderwijs of van praktijkonderwijs komen, kunnen via project ‘Boris’ aan de slag bij leerbedrijven. Zo kunnen ze een praktijkverklaring behalen, waarmee ze aan toekomstige werkgevers kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Praxis helpt zo mee om deze jongeren de eerste stap te laten zetten op de arbeidsmarkt.