Maak kennis met de opleiding Creatief vakman

Suikerpot
Isa Gruson (20) woont al haar hele leven in ‘s-Hertogenbosch. Op het SintLucas in Boxtel volgt zij de mbo-opleiding Creatief vakman. In het tweede studiejaar koos zij voor de specialisatie keramiek.

“Eigenlijk ben ik er per ongeluk ingerold”, vertelt Isa. “Na mijn middelbare school wist ik niet zo goed welke opleiding ik wilde volgen. Ik dacht aan iets in de zorg, maar ben achteraf heel blij dat ik voor dit ambacht heb gekozen. Van mijn moeder en tante kreeg ik de tip, zij zagen dat een creatief vak goed bij mij paste.”

Tastbaar eindproduct

Op het laatste moment schreef Isa zich voor de opleiding in. “Gelukkig kwam ik door de toelating heen. De keuze voor mijn specialisatie had ik snel gemaakt. Vanaf het begin interesseerde het mij om verschillende processen te doorlopen, om vervolgens met een tastbaar eindproduct in mijn handen te staan. Eerst kleinen, dan gieten, afwerken, het glazuur kiezen en daarna plaats ik het object in de oven.”

Kunstenaars van over de hele wereld

Met keramiek kun je van alles maken, of het nu een theekopje of een gigantisch kunstobject is. Isa’s twee stages waren compleet verschillend. “Een half jaar liep ik mee bij Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), een heel groot keramiekbedrijf. Kunstenaars van over de hele wereld komen daar. In die zes maanden zag ik veel projecten voorbijkomen, hielp ik met het produceren van honderd lampenkappen en bouwde ik ovens op. Dit waren geen ovens voor een kleine, keramische theekopjes. Hier kwamen heftrucks bij kijken.”

Er blijft altijd behoefte aan keramisten

“Mijn tweede stage was bij het eenmanszaakje Fabrique Ceramique”, besluit Isa. “De eigenaresse heeft meerdere kleine projecten en werkt met lage oplages. Er blijft altijd behoefte aan keramisten, dat weet ik zeker na mijn stages. Dit ambacht kan namelijk niet overgenomen worden door machines. Na deze opleiding wil ik misschien naar de Kunstacademie, om met nog meer producten te leren werken.”