Leren en werken bij een supermarkt met ambitie

DEEN
In 1933 begonnen Cornelis en Cornelia samen een kruidenierswinkel. Inmiddels werken meer dan negenduizend medewerkers in ruim tachtig DEEN-filialen aan een kansrijke loopbaan in de retailbranche. Een nadere kennismaking met een supermarkt met ambitie.

Bij DEEN Supermarkten is het opleiden en ontwikkelen van talenten een kernwaarde. Al meer dan tien jaar biedt de werkgever alle werknemers de mogelijkheid om op de bedrijfsschool een mbo- en/of hbo-studie te volgen. Zo zijn er jaarlijks meer dan 120 bol-studenten die stage lopen en ruim 150 bbl-studenten met een leerbaan. Ze krijgen alle ruimte en elke student is van harte welkom.

DEEN Academie

“Onze mbo-studenten volgen een opleiding op niveau 2, 3 of 4”, zegt opleidingscoördinator Lisa van der Pol. “De bol’ers lopen stage vanuit een roc. De bbl’ers gaan naar onze eigen DEEN Academie. Daarvoor werken we samen met NCVB Bedrijfsopleidingen. Verder hebben we enkele bbl’ers van Landstede MBO en het Horizon College. Als ze afstuderen ontvangen ze allemaal een branchediploma van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Daarmee doen we er net een schepje bovenop.”

Ondernemend gedrag

Met keuzedelen kan de student zich verbreden of verdiepen. Een keuzedeel dat goed bij DEEN past is ‘Ondernemend gedrag’. Daarin start de student met onderzoek naar zijn werkomgeving. Vervolgens signaleert hij mogelijkheden voor verandering en innovatie. Tot slot neemt hij initiatieven in zijn werk. Lisa is er enthousiast over: “Het is heel leerzaam om verbeterplannen te schrijven en die SMART uit te voeren. In de winkel hebben de studenten best veel vrijheid om dat te doen.”

Feestelijke diploma-uitreiking

De supermarkt is een ideale omgeving om door te groeien, ook naar het hbo. Assistent-supermarktmanager Rik Burger legt uit: “Vorige maand hadden we in Hoorn een feestelijke diploma-uitreiking met familie en vrienden. 79 collega’s ontvingen een mbo-diploma en 11 een hbo-diploma. Toen de groepsfoto werd gemaakt pasten al die collega’s maar net op de trap. Zodra mijn zoons allebei naar school gaan ga ik ook een Associate degree of een hbo-opleiding oppakken.”

Samenwerkingsovereenkomst

De laatste diploma-uitreiking was het toneel voor een belangrijke ondertekening. Om de stages en leerbanen voor de studerende collega’s nog verder te verbeteren ondertekenden DEEN en SBB een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar. Daarin staan onder andere afspraken over de kwaliteit van het leerklimaat en de scholing van praktijkopleiders voor alle filialen in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Borisleerbedrijf

SBB erkende alle filialen van DEEN ook als ‘Borisleerbedrijf’ voor leerlingen die van het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs komen. Als die leerlingen gedurende langere tijd stage lopen en een of meer werkprocessen onder de knie krijgen, worden ze beloond met een Praktijkverklaring. Lisa: “Dit schooljaar hebben we geen Boriskandidaten in huis, maar omdat we vinden dat iedereen dezelfde kans verdient op een leuke baan gaan we daar nu werk van maken.”

Beste leerbedrijf en praktijkopleider

Dat DEEN succesvol investeert in opleiden bewijst ook het succes in de landelijke verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider die SBB jaarlijks organiseert. Het filiaal in Anna Paulowna werd dit jaar uitgeroepen tot beste leerbedrijf in de sector Handel van de provincie Noord-Holland. Benjamin Lieshout van DEEN Huesmolen in Hoorn werd uitgeroepen tot beste praktijkopleider. Hij staat zelfs in de finale op 19 november in Apeldoorn, waar hij kans maakt op de landelijke titel.

Supermooi

Misschien wel de grootste ster van DEEN is Bas Janbroers, die het van de praktijkschool al tot mbo-niveau 3 wist te schoppen. “Mijn jobcoach in de Wajong zette me op het spoor van DEEN. Ik begon met flessenrapen, dus het vullen van kratten met statiegeldflessen. Tegenwoordig ziet mijn werkdag er heel anders uit. Verder heb ik geleerd om presentaties en werkstukken te maken. In het begin was dat moeilijk, maar daarna werd het supermooi.” Lisa bevestigt: “Je mag mijn presentaties ook wel maken.”

Hallo Lisa

“Ik ging van een praktijkverklaring naar een diploma”, vervolgt Bas trots. “Ik wil gewoon alles halen. Tot nu toe gaat het lekker. Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn jobcoach, Lisa en mijn tante en een vriend helpt me nu met rekenen en Engels.” “Maar uiteindelijk heb je het zelf gedaan”, besluit Lisa. Ze lacht: “Al maak je er met je Engels soms nog wel een potje van. Vanmorgen zei ik: good morning Bas. Toen antwoordde je in het Nederlands: hallo Lisa.”


Maak uw stages en leerbanen zichtbaar

Hebt u ook ruimte voor een stagiair of een student met een leerbaan? Zorg dat scholen en studenten u weten te vinden: log in op MijnSBB en maak uw stages en leerbanen zichtbaar op Stagemarkt.nl. Kunnen wij u helpen? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren of stuur een bericht aan de servicedesk van SBB.