Kansen in klei

Subsidie kleinschalig
Tijdens de Keramiek Triënnale organiseerden de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en de Vereniging Koninklijke Nederlands Bouwkeramiek (KNB) een bijeenkomst over keramiekonderwijs. Een knelpunt is de aanwas van nieuwe studenten in de keramische industrie.

De vraag naar nieuwe medewerkers neemt de komende jaren verder toe. De opleiding Creatief vakman heeft een uitstroomrichting keramiek. Deze is vooral gericht op het creatieve aspect van het werken met klei en bereidt studenten voor op een baan als zelfstandig ondernemer. Veel studenten stromen vervolgens door naar het hbo.

Procesorerator of technicus

Binnen de keramische industrie is juist een grote vraag naar mensen met een achtergrond als procesoperator of technicus. De industrie biedt ook opleidingen aan, maar die zijn vooral gericht op medewerkers die al in de branche werken en niet specifiek op mbo-niveau. Het NVK onderzoekt daarom de mogelijkheden voor een mbo-plus-opleiding.

Keuzedelen

Tijdens de bijeenkomst werd gediscussieerd over oplossingen. De bijeenkomst was een start voor een verdere intensievere samenwerking. De mogelijkheid om specifieke keuzedelen te ontwikkelen in samenwerking met regionale scholen biedt wellicht mogelijkheden. Ook kunnen keuzedelen interessant zijn voor medewerkers.