Het blijft mensenwerk bij HorecaTraders

Loods van HorecaTraders
Rustig blijven – dat is het allerbelangrijkste wat Mustafa Sancaktar, praktijkopleider bij HorecaTraders in Heerhugowaard, zijn mbo-stagiairs meegeeft. “De klant wil informatie en jij bent er om hem of haar te helpen. Het blijft mensenwerk.” Zomaar een voorbeeld van een actief leerbedrijf.

HorecaTraders levert alle soorten horeca-apparatuur en keukenbenodigdheden aan hotels, restaurants, cafés, enzovoorts. ‘Dankzij onze medewerkers kunnen wij nog beter worden, nog klantgerichter en nog innovatiever’, staat trots op de website. “We plaatsen studenten van mbo tot universiteit omdat we de zee van talent optimaal willen bevissen”, zegt Mustafa. “De focus ligt wel op praktijkervaring. Daarom zijn veel studenten mbo’er, onder andere van het Horizon College en het ROC van Amsterdam.”

Juiste tools en denkwijze

Mustafa weet uit eigen ervaring hoe het is om mbo-student te zijn. In zijn jeugd volgde hij de ‘koninklijke route’ van mavo, mbo en hbo tot en met de Vrije Universiteit Amsterdam. Persoonlijk vindt hij dat mbo’ers weleens worden onderbelicht. “Maar ik merk dat ze stuk voor stuk iets van hun leven willen maken. Als onderwijs en bedrijfsleven hoeven we alleen de juiste tools en denkwijze aan te bieden. Bij HorecaTraders hebben we circa twintig stagiairs per jaar en die krijgen we allemaal enthousiast voor het vak.”

Kritisch

“Studenten zeggen weleens dat ik kritisch ben. Maar als ze na hun opleiding een baan gaan zoeken, dan zullen ze daar het nut van inzien. Hebben ze bijvoorbeeld serieus tijd gestoken in hun sollicitatiebrief of is het knip- en plakwerk? Regelmatig geef ik ze gelegenheid een nieuwe brief te schrijven. Neem ik vervolgens een stagiair aan, dan gooi ik hem of haar voor de leeuwen. Als je ze iets laat doen, dan gaan ze bewegen. Zo worden ze zich ervan bewust, dat je met een bepaalde effort ook ergens komt.”

Al veel geleerd

“Ik mag gewoon fouten maken”, lacht Joey, die op het Horizon College een opleiding volgt tot assistent-manager internationale handel. “En weet ik me even geen raad, dan zijn Mustafa en mijn collega’s in de buurt om te helpen. Ik heb hier al veel geleerd, van het correct beantwoorden van de telefoon tot het hele orderproces. Verder is het leuk dat hier ook buitenlandse studenten werken. Ik ben nu derdejaars. Hierna ga ik door met de hbo-opleiding Business Studies.”

Kwaliteit

Op het Horizon College is Mustafa ook lid van de examencommissie. “Op die manier kan ik iets bijdragen aan de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming. Als ik zie dat onze stagiairs zich ontwikkelen en het naar hun zin hebben, dan word ik daar zelf ook heel blij van.”