Bloemist Pasmans biedt Haitham opstap naar leerbaan

Haitham Saleh, een 24-jarige vluchteling uit Libië, is begonnen met leren in de praktijk bij ‘Bloementeam’ Pasmans in Eindhoven. Haitham had een moeilijke jeugd en ontvluchtte als zestienjarige jongen zijn thuisland. Via Crisisopvang Jongeren van Neos heeft hij hulp gekregen.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

Haitham wilde in de zorg met ouderen stagelopen vanwege zijn passie voor klantcontact, maar daar was geen plek voor hem. Anouk Vos, adviseur praktijkleren bij SBB, heeft op initiatief van Bloemisterij Pasmans een uitbreiding van de erkenning gegeven. Na het erkenningsgesprek kon Haitham, voordat hij daadwerkelijk met een opleiding van start ging, alvast beginnen met leren in de praktijk. Inmiddels woont hij boven het bedrijf en heeft hij het ontzettend naar zijn zin bij Pasmans. Met de werkervaring op zak is hij recentelijk begonnen aan de entreeopleiding Assistent dienstverlening en zorg aan het Summa College.

Niet stilstaan, maar doen en leren

Haitham zit niet graag stil: “Ik heb sinds mijn zestiende veel jaren verloren. Ik wil niet stilstaan, maar zo snel mogelijk zoveel mogelijk doen en leren.” Zijn jobcoach, Frank Dohmen, hielp hem aan een leerwerkplek bij de bloemenzaak onder zijn appartement. Aanvankelijk met enige aarzeling van eigenaar Henry Pasmans: “Ik heb een drukke zaak en eigenlijk weinig tijd en ruimte om iemand te begeleiden. Maar toen ik hoorde dat het een leuke, vriendelijke jongen was die zichzelf behoorlijk Nederlands had geleerd en de taal verder wilde leren, dacht ik: oké. Ik kende hem van gezicht en ben toen naar hem toe gegaan. Vervolgens heb ik Haitham uitgenodigd om een dagje te komen meehelpen.”

Volgens Henry was er snel een klik en is het team enthousiast over hem. “Je hoeft hem alles maar eenmaal uit te leggen, hij snapt het en pikt het direct op. Hij wil graag werken en neemt initiatief. Als ik hem naar huis stuur, gaat Haitham de vloer nog schrobben: ‘is het lekker fris als we morgen weer beginnen’.”

Kansen bieden

Door een leerwerkplek aan te bieden heeft Haitham een kans gekregen. Voor beide heren is dit winst: Henry heeft een goede kracht in dienst en Haitham heeft de mogelijkheid gekregen om praktijkervaring op te doen. Leren is dan ook het sleutelwoord voor Haitham. Henry heeft van deze ervaring geleerd: “Je moet niet te snel oordelen. Plak niet te snel groepsetiketten op asielzoekers die in Nederland komen. Maak contact, probeer je in te leven in wie ze zijn en wat ze hebben meegemaakt. Haitham is echt een aanwinst voor ons, zowel als werker en als mens.”

Werk en opleiding combineren

Haitham is erg blij met Henry: “Hij is goed voor mij en geeft me alle vrijheid waardoor ik snel kan leren. Als ik terugkijk ben ik heel blij met de stappen die ik in de laatste negen maanden heb kunnen zetten.” Haitham gaat één dag naar school en werkt vier dagen per week in de praktijk. Hij ervaart het werken in de praktijk als prettig: “Ik zou graag voor ouderen zorgen. Ik weet wat voor problemen ze hebben, kan goed met ze praten en ik weet hoe ik een veilig gevoel voor de ouderen kan creëren. Naast mijn opleiding wil ik vrijwilligerswerk blijven doen in de bloemisterij. Hoewel dat niet voelt als werk.” De mensen van Pasmans voelen inmiddels als familie voor hem.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

Foto en originele bron: Pentueel