Betoverende stages

Praktijkleren bij de Efteling
Van frontofficemedewerker tot decoratie- en restauratieschilder, van gastheer of gastvrouw bij een attractie tot ICT-beheerder, van kok tot hovenier. Als de student ergens wat heeft te kiezen, dan is het wel in de betoverende wereld van de Efteling. Maar hoe organiseer je al die erkenningen en hoe zorg je voor de juiste begeleiding?

“Jaarlijks hebben we circa honderd studenten”, vertelt Anneke Haertlein, senior medewerkster personeelsadministratie bij de Efteling. “De meeste volgen een bol-opleiding, maar we willen zéker meer bbl’ers. We hebben twintig pagina’s erkenningen en zestig gemotiveerde praktijkopleiders, dus we kunnen er heel wat kwijt. Verder werken we aan uitbreiding van erkenning als Borisleerbedrijf, zodat we ook kansen kunnen bieden voor jongeren met een beperking.”

Elkaar beter van dienst zijn

Daniëlle Brons is contactpersoon bpv. “Omdat wij steeds groter worden en omdat SBB nu één organisatie is, hebben we besproken hoe we elkaar beter van dienst konden zijn. Elke twee maanden overleggen we met onze vaste adviseur praktijkleren Rinske Huijbregts en proberen we stappen te zetten. Zo besloten we om een speciaal e-mailadres in het leven te roepen voor erkenningen, workshops, sollicitaties, enzovoorts. Wij bekijken alles wat binnenkomt en sturen het dan door aan de leidinggevenden en de praktijkopleiders op de diverse afdelingen.”

Training Eftelingkunde

“Het is heel belangrijk dat studenten zich hier veilig voelen”, legt Anneke uit. “We willen dat ze graag naar hun werk komen. Daarom beginnen ze allemaal met een rondleiding en de training Eftelingkunde. Die gaat over onderwerpen als betrouwbaarheid, verleden en toekomst en de vraag hoe we onze gast zo enthousiast maken dat hij nog een keer terugkomt.” Daniëlle vult aan: “We hebben een nauwe band met de scholen, zoals De Rooi Pannen. Daar ben ik ook lid van de klankbordgroep Horeca. Daarin maken we onder meer afspraken over vernieuwingen in het onderwijs en interessante keuzedelen.”

Symbolica

Bij het woord Efteling denk je algauw aan de bekende deuntjes. Krijgen de medewerkers die na het werk nog uit hun hoofd? Anneke lacht: “Achter ons kantoor speelt viermaal per dag de parkshow Raveleijn, maar ik ben er zo aan gewend dat ik die niet meer hoor. En de studenten draaien sowieso elke twee uur door naar een volgende attractie.” Ook Jorn van den Berg bij het nieuwe paleis Symbolica heeft er geen last van. In 2010 begonnen als stagiair, is hij nu drie jaar in vaste dienst. “Zodra je de Efteling binnenkomt raak je betoverd. Er valt hier echt veel te leren. Zelf vind ik het bijvoorbeeld leuk om met gasten om te gaan en te bedenken hoe we ook die weer kunnen ‘betoveren’.”