Annelot werkt graag samen met erkende leerbedrijven zoals DACHSER

Koning Willem-Alexander was 1 juli te gast bij SBB, op locatie van het erkende leerbedrijf DACHSER in Waddinxveen. Adviseur praktijkleren Annelot Moolenbeek werkt graag samen met dit soort bedrijven, die investeren in de toekomst van mbo-vakmensen.

Logistiek dienstverlener DACHSER biedt een breed scala aan mogelijkheden om te leren in de praktijk, voor zowel studenten die stage lopen als studenten met een leerbaan – op elk mbo-niveau en op vrijwel elke afdeling. Alleen al in Waddinxveen heeft DACHSER op dit moment 16 stageplaatsen in transport en logistiek en 2 stageplaatsen in havenlogistiek.

DACHSER staat open voor adviezen

Adviseur praktijkleren Annelot Moolenbeek van SBB heeft veel contact met DACHSER. “Het bedrijf staat heel erg open voor onze adviezen”, legt ze uit. “Van het schrijven van een integraal opleidingsplan tot het volgen van online basisworkshops voor beginnende praktijkopleiders. Bovendien nemen ze deel aan onderwijsbeurzen en bedrijvenmarkten.”

Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal

De medewerkers zijn voor het familiebedrijf het belangrijkste kapitaal. Tijdens de crisis draaide het om twee punten: iedereen binnenboord houden en zorgen voor een veilige werkomgeving – vaak in overleg met scholen en SBB. Daarbij gingen de praktijkopleiders van DACHSER samen met studenten en scholen op zoek naar creatieve maatwerkoplossingen.

Studenten konden hun schooljaar afmaken

Bbl-student Lars werd bijvoorbeeld middenin de crisis aangenomen omdat hij anders zijn opleiding tot logistiek medewerker niet kon afmaken. Met het diploma op zak, kan hij nu bij DACHSER doorstromen als teamleider of chauffeur. Ook bbl-student Jurgen kon zijn opleiding tot logistiek supervisor voortzetten. En omdat Thomas zijn stage mocht voltooien, kan hij in september van start op het hbo.

Koning was goed op de hoogte

Afgelopen week liet koning Willem-Alexander zich bij DACHSER informeren over SBB’s actieplan en de campagne SBB Helpt. Annelot: “Aan twee discussietafels sprak de koning over jeugdwerkloosheid. Zelf vertelde ik hem tijdens de rondleiding door het gebouw over onze inzet voor stages en leerbanen. De koning was goed geïnformeerd en wist hoe het mbo in elkaar zit.”

Jasje in de kleur van de vrachtauto’s

Om zich voor te bereiden verdiepte Annelot zich extra in het actieplan. “Mede dankzij de knowhow van de koning verliep het gesprekje vlekkeloos, al duurde het maar twee minuten.” En dat gele jasje, was dat toeval? Annelot lacht: “Nee, ik heb er niet bij stilgestaan dat het dezelfde kleur heeft als de vrachtauto’s. Ik vond dat er wel een beetje kleur mocht zitten in zo’n serieus bezoek.”

Toegevoegde waarde voor leerbedrijven

Naast haar gesprekje met de koning ontmoette Annelot ook de andere genodigden, die er de afgelopen maanden alles aan deden om de stages en leerbanen te laten doorgaan. “Unaniem zagen ze de kracht van de ondersteuning en adviezen van SBB. Mooi om teruggekoppeld te krijgen dat je als adviseur echt van toegevoegde waarde bent voor leerbedrijven.”

Heleboel nieuwe aanvragen

Inmiddels begint Annelots agenda aardig vol te lopen. “Ik heb een heleboel nieuwe aanvragen voor erkenning. Het lijkt erop alsof alles weer aan het opstarten is en bedrijven ervoor openstaan om studenten te begeleiden. Ten minste tot 1 september doen we bij SBB zoveel mogelijk digitaal, maar het is fijn om het druk te hebben en af en toe op pad te mogen.”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt