100 dagen SBB

Nederland heeft het beste mbo-model van Europa
Na 100 dagen SBB weten onderwijs en bedrijfsleven hun SBB te vinden en is een nieuwe infrastructuur van sectorkamers en marktsegmenten opgezet. En over drie jaar heeft elke student de beste stage of leerbaan en is SBB hét expertisecentrum dat oplossingen biedt voor knelpunten bij de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt. Dit zijn enkele mijlpalen en ambities die genodigden uit het onderwijs en bedrijfsleven tijdens de SBB-conferentie van 5 november jl. met elkaar bespraken.

Het bestuur van SBB nodigde hiervoor de leden van de sectorkamers en thema-adviescommissies uit. Voor voorzitter en vicevoorzitter Michaël van Straalen en Jan van Zijl komt SBB na een intense periode van transitie nu in een fase van beheer en uitvoering.

Vanzelfsprekende partner voor leren in de praktijk

In 2016 maken de sectorkamers afspraken over wat voor hen binnen hun sectoren de trends op de arbeidsmarkt zijn, op basis waarvan de inhoud van de beroepen kan worden vastgesteld. Tegelijk wordt de online dienstverlening voor leren in de praktijk opgezet. En moet het mbo goed op de kaart staan bij het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Ook studenten moeten voor alle vragen rond stages en leerbanen de diensten van SBB weten te vinden. Zo wordt SBB een vanzelfsprekende partner voor leren in de praktijk.

Beste mbo-model van Europa

Ten slotte benadrukte Jan van Zijl met trots dat het Nederlandse mbo-model, waarin onderwijs en bedrijfsleven binnen SBB samenwerken, het beste model van Europa is.